Lipidy

© - artykuł chroniony prawem autorskim autor: Jan Paweł Jastrzębski


                        

Sfingolipidy są grupą bardzo podobną do glikolipidów, jednak zamiast glicerolu posiadają sfingozynę -18-węglowy alkohol nienasycony zawierający dwie grupy hydroksylowe. Podobnie jak glikolipidy, sfingolipidy są składnikami błon komórkowych. Niektóre sfingolipidy w swoim składzie zawierają cząsteczkę cukru, są wtedy glikolipidami nieglicerynowymi.

Pochodne lipidowe

Sterydy (steroidy) są pochodnymi lipidowymi zbudowanymi z czterech przylegających do siebie pierścieni aromatycznych. Wśród steroidów wyróżnia się kilka grup związków:
  • sterole - należy do nich cholesterol
  • hormony oraz prekursory hormonów
  • kortykosteroidy
  • sterydy anaboliczne

Terpeny czyli lipidy izoprenowe (izoprenoidy) zawierają łańcuchy węglowe o długości wielokrotności C5:

(C5H8)n
(C5H8)
- jednostka izoprenowa.
Zaliczą się do nich między innymi światłoczułą pochodną retinolu - retinal obecną w siatkówce oka. Retinol jest to po prostu witamina A, czyli pochodna karotenu. Wszystkie te substancje są barwnikami lipidowymi zaliczanymi do karotenoidów, a karotenoidy z kolei należą do izoprenoidów.

Przykładowe pytania maturalne (egzamin ustny) dotyczące powyższego artykułu.

  • Przedstaw ogólną charakterystykę lipidów jako jednej z rodzin związków organicznych.
  • Przedstaw schemat chemicznej budowy lipidów (kwasy tłuszczowe i glicerydy) uwzględniając wersję cząsteczki amfipatycznej i wyjaśnij to pojęcie. Przedstaw w jakie struktury mogą formować się spontanicznie cząsteczki amfiatyczne w środowisku wodnym.
  • strona:    1    2    3    4  



    Test:


    Cholesterol należy do:
    a) lipidów
    b) białek
    c) nukleotydów
    d) węglowodanów
    Rozwiązanie

    Fosfolipid zawiera:
    a) resztę kwasu ortofosforowego
    b) fosfor cząsteczkowy (substancja świeci w ciemności)
    c) nie ma prawidłowej odpowiedzi
    d) cząsteczkę ATP (adenozyno trójfosforanu)
    Rozwiązanie

    Konsystencja (to czy substancja jest stała czy płynna) glicerydów nie zależy od:
    a) temperatury
    b) ilości wiązań nienasyconych w węglowym łańcuchu kwasu tłuszczowego
    c) objętości próbki substancji
    d) uwodornienia kwasów tłuszczowych
    Rozwiązanie



    Zobacz inne artykuły:
    Cukry
    Lipidy
    Białka
    Kwasy nukleinowe

    Tagi: