Lipidy

© - artykuł chroniony prawem autorskim autor: Jan Paweł Jastrzębski


                        

Wyżej wymienione kwasy tłuszczowe nie są naturalnie wszystkimi przykładami danej grupy lecz jedynie wybranymi przedstawicielami. Stopień nasycenia kwasów tłuszczowych determinuje konsystencję zbudowanego z nich lipidu. Im więcej wiązań nienasyconych tym bardziej płynna konsystencja tłuszczowca.

Uwzględniając różne klasyfikacje ogólnie lipidy można podzielić w następujący sposób:

  • kwasy tłuszczowe
    • nasycone
    • nienasycone
  • lipidy glicerynowe (glicerydy)
    • tłuszcze właściwe
      • monoglicerydy
      • diglicerydy
      • triglicerydy
    • pochodne
      • fosfolipidy
      • glikolipidy
  • lipidy nieglicerynowe
    • sfingolipidy
    • woski
  • pochodne
    • lipoproteiny
    • terpeny czyli lipidy izoprenowe
    • sterydy (steroidy)

Lipidy glicerynowe

Lipidy glicerynowe, czyli glicerydy są najbardziej charakterystyczną grupą lipidów i do niedawna charakterystyka tej grupy była charakterystyką całej rodziny tłuszczów. Glicerydy są estrami alkoholu trójhydroksylowego - glicerolu i kwasów karboksylowych (w zależności od ilości kwasów wyróżnia się mono, di i triglicerydy).



Rysunek: Cząsteczka trójglicerydu

Do tłuszczów właściwych zalicza się miedzy innymi takie substancje jak oleje roślinne (ze względu na duży udział wiązań nienasyconych w temperaturze pokojowej mają konsystencję płynną) masło (praktycznie brak wiązań nienasyconych - stąd stała konsystencja w temperaturze pokojowej).

strona:    1    2    3    4  



Test:


Charakterystyczne wiązanie chemiczne definiujące częściowo lipidy to:
a) Wiązanie peptydowe
b) Wiązanie jonowe
c) Wiązanie glikozydowe
d) Wiązanie estrowe
Rozwiązanie

Cholesterol należy do:
a) lipidów
b) nukleotydów
c) białek
d) węglowodanów
Rozwiązanie

Fosfolipid zawiera:
a) cząsteczkę ATP (adenozyno trójfosforanu)
b) resztę kwasu ortofosforowego
c) fosfor cząsteczkowy (substancja świeci w ciemności)
d) nie ma prawidłowej odpowiedzi
Rozwiązanie



Zobacz inne artykuły:
Cukry
Lipidy
Białka
Kwasy nukleinowe

Tagi: