Lipidy
© - artykuł chroniony prawem autorskim autor: Jan Paweł Jastrzębski
|
Wyżej wymienione kwasy tłuszczowe nie są naturalnie wszystkimi przykładami danej grupy lecz jedynie wybranymi przedstawicielami. Stopień nasycenia kwasów tłuszczowych determinuje konsystencję zbudowanego z nich lipidu. Im więcej wiązań nienasyconych tym bardziej płynna konsystencja tłuszczowca.
Uwzględniając różne klasyfikacje ogólnie lipidy można podzielić w następujący sposób:
- kwasy tłuszczowe
- nasycone
- nienasycone
- lipidy glicerynowe (glicerydy)
- tłuszcze właściwe
- monoglicerydy
- diglicerydy
- triglicerydy
- pochodne
- fosfolipidy
- glikolipidy
- lipidy nieglicerynowe
- sfingolipidy
- woski
- pochodne
- lipoproteiny
- terpeny czyli lipidy izoprenowe
- sterydy (steroidy)
Lipidy glicerynowe
Lipidy glicerynowe, czyli glicerydy są najbardziej charakterystyczną grupą lipidów i do niedawna charakterystyka tej grupy była charakterystyką całej rodziny tłuszczów. Glicerydy są estrami alkoholu trójhydroksylowego - glicerolu i kwasów karboksylowych (w zależności od ilości kwasów wyróżnia się mono, di i triglicerydy).Rysunek: | Cząsteczka trójglicerydu |
Do tłuszczów właściwych zalicza się miedzy innymi takie substancje jak oleje roślinne (ze względu na duży udział wiązań nienasyconych w temperaturze pokojowej mają konsystencję płynną) masło (praktycznie brak wiązań nienasyconych - stąd stała konsystencja w temperaturze pokojowej).
strona: 1 2 3 4Test:
Charakterystyczne wiązanie chemiczne definiujące częściowo lipidy to:
a) Wiązanie peptydowe
b) Wiązanie jonowe
c) Wiązanie glikozydowe
d) Wiązanie estrowe
Rozwiązanie
Cholesterol należy do:
a) lipidów
b) nukleotydów
c) białek
d) węglowodanów
Rozwiązanie
Fosfolipid zawiera:
a) cząsteczkę ATP (adenozyno trójfosforanu)
b) resztę kwasu ortofosforowego
c) fosfor cząsteczkowy (substancja świeci w ciemności)
d) nie ma prawidłowej odpowiedzi
Rozwiązanie
Zobacz inne artykuły: | |
• Cukry • Lipidy • Białka • Kwasy nukleinowe Tagi: |