Znaczenie gospodarcze i ekologiczne grzybów

© - artykuł chroniony prawem autorskim autor: Aneta Jastrzębska


                        
Czytaj najpierw:

Znaczenie grzybów dla środowiska jest tak ogromne, że można śmiało stwierdzić, iż bez obecności tych organizmów na Ziemi zostałaby zachwiana równowaga ekologiczna naszej planety. Saprofityczni przedstawiciele Funghi mają podstawowy udział wśród reducentów w procesach biogeochemicznych poprzez uwalnianie z martwych tkanek organicznych głównie takich pierwiastków jak azot, węgiel, tlen czy siarka, co umożliwia ponowne ich włączenie do obiegu materii w przyrodzie. Trawienie zewnątrzkomórkowe grzybów jest tak silne, że są one w stanie rozkładać nawet ligninę i celulozę. Zapobiega to nadmiernemu gromadzeniu się w podłożu liści, zwalonych gałęzi czy pni drzew.
Poza tym, jak już było to wspomniane we wstępie, ok. 90% gatunków roślin nie jest w stanie rosnąc bez obecności w ekosystemie grzybów mikoryzowych.
Pionierskie znaczenie porostów zostało omówione w podrozdziale poświęconym tym organizmom.

Człowiek wykorzystał właściwości grzybów na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Produkcja wina czy piwa byłaby niemożliwa bez zastosowania odpowiednich gatunków drożdży, które w warunkach beztlenowych wytwarzają CO2 i alkohol etylowy z glukozy zawartej w owocach lub ziarnach zbóż.
Pulchność pieczywa jest również wynikiem działania tych jednokomórkowców. Podczas wypieku CO2 zamknięty w cieście ulega rozprężeniu tworząc porowatą strukturę.
Wyjątkowy smak serów pleśniowych czy sosu sojowego to także zasługa obecności w tych produktach jadalnych gatunków grzybów.
Nie można także zapomnieć, że znaczna część podstawczaków, to jadalne grzyby kapeluszowe, a wśród workowców najpopularniejsze owocniki to smardze i trufle. Są one bardzo cenione w świecie kulinarnym ze względu na specyficzne walory smakowe. Niektóre gatunki jak na przykład pieczarki czy boczniaki hodowane są na świecie na skalę przemysłową. Warto jednak upewnić się przed konsumpcją własnych zbiorów grzybów, czy nie ma wśród nich gatunków trujących, gdyż nawet niewielkie ilości ich toksyn mogą doprowadzić do ciężkich powikłań lub śmierci człowieka.

strona:    1    2  



Zobacz inne artykuły:
Grzyby - Informacje ogólne
Znaczenie gospodarcze i ekologiczne grzybów
Skoczkowce (Chytridiomycota)
Grzyby konidialne (Deuteromycota)
Sprzężniaki (Zygomycota)
Workowce (Ascomycota)
Podstawczaki (Basidiomycota)

Tagi: