Znaczenie gospodarcze i ekologiczne grzybów

© - artykuł chroniony prawem autorskim autor: Aneta Jastrzębska


                        

Alleopatia jest zjawiskiem wydzielania przez grzyby do podłoża specyficznych związków, które uniemożliwiają rozwój na tym terenie innych organizmów. Jako pierwszy zauważył to w 1928 roku Aleksander Fleming i dzięki temu odkryciu rozpoczęto produkcję penicyliny - antybiotyku stosowanego w infekcjach bakteryjnych. Dziś bardzo powszechnym jest uzyskiwanie wielu leków w przemyśle farmaceutycznym.

Poza wieloma dobrodziejstwami wynikającymi z istnienia grzybów, są także efekty negatywne z działalności pasożytniczej tych organizmów - szczególnie istotne dla zdrowia roślin, zwierząt i człowieka. Z chorób roślinnych należy wymienić takie infekcje grzybowe jak:

  • zgorzel rakowa kasztana
  • brunatna zgnilizna
  • parch jabłoni
  • głownia kukurydzy
  • choroba holenderska wiązów
  • sporysz zbóż
  • huby i wiele, wiele innych

  • Grzyby pasożytnicze roślin mają zdolność rozkładania woskowej warstwy ochronnej liści - kutykuli i wnikania za pomocą specyficznych strzępek - haustorii do wnętrza cytoplazmy.
    Także u zwierząt i ludzi istnieje szereg chorób wywoływanych przez grzyby. Wśród nich najpopularniejsze są dermatozy (grzybice skóry) oraz kandydozy (infekcje błon śluzowych jamy ustnej bądĹş pochwy).

    Pleśnie rozwijające się na produktach spożywczych i powodujące ich psucie są przyczyną wielu zatruć pokarmowych. Wytwarzają one toksyny, które głęboko wnikają w zakażone podłoże, dlatego nie wystarczy usunąć wierzchnią warstwę produktu, aby mógł on nadawać się do spożycia. Ĺťywność zapleśniona jest w całości niezdatna do jedzenia.

    strona:    1    2  



    Zobacz inne artykuły:
    Grzyby - Informacje ogólne
    Znaczenie gospodarcze i ekologiczne grzybów
    Skoczkowce (Chytridiomycota)
    Grzyby konidialne (Deuteromycota)
    Sprzężniaki (Zygomycota)
    Workowce (Ascomycota)
    Podstawczaki (Basidiomycota)

    Tagi: