Znaczenie bakterii w przyrodzie i dla człowieka
© - artykuł chroniony prawem autorskim autor: Aneta Jastrzębska
|
Organizmy prokariotyczne odgrywają niezwykle ważną rolę w środowisku przyrodniczym jako destruenci rozkładający martwą materię organiczną i przyczyniając się w ten sposób do tworzenia próchnicy glebowej. Procesy rozkładu uwalniają i wprowadzają do obiegu biosferycznego szereg pierwiastków takich jak: węgiel, tlen, azot, siarka czy fosfor. Poza tym są to bardzo ważne ogniwa łańcucha pokarmowego, gdyż tworzą podstawowe Ĺşródło pożywienia dla takich organizmów jak pierwotniaki i inne zwierzęta wyższe.
Ĺťyjąc w symbiozie z roślinami motylkowymi (bakterie brodawkowe - korzeniowe) przyłączają azot atmosferyczny wykorzystywany przez gospodarza w zamian za pobierane od tegoż żywiciela związki organiczne. Bakterie które bytują w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy pomagają im w trawieniu celulozy, zaś u człowieka przyczyniają się do syntezy witaminy K i witamin z grupy B.
Człowiek nauczył się wykorzystywać właściwości bakterii do potrzeb przemysłowo-rolniczych takich jak:
- produkcja jogurtów, serów, kiszonek (bakterie fermentacji mlekowej) - przemysł spożywczy,
- produkcja szczepionek i antybiotyków (głównie szczepy Streptomyces) - przemysł farmaceutyczny,
- produkcja acetonu, etanolu, aminokwasów, witamin, hormonów i enzymów (bakterie transgeniczne) - inżynieria genetyczna,
- likwidacja zanieczyszczeń w biooczyszczalniach ścieków,
- jako organizmy owadobójcze w rolnictwie
- wykorzystanie złóż ropy, żelaza czy siarki, które zostały utworzone w odległych epokach geologicznych przez bakterie