Bakteriofagi
© - artykuł chroniony prawem autorskim autor: Aneta Jastrzębska
|
Są to wiriony atakujące i żerujące na komórkach bakteryjnych. Mają najbardziej skomplikowaną budowę i przybierają różne kształty. Najbardziej znane są bakteriofagi z grupy T-parzystych. Przykładem takiego faga jest pasożyt bakterii Escherichia Coli bakteriofag T4. Posiada on kapsyd kubiczny z dwuniciowym DNA oraz kurczliwy ogonek z białkami receptorowymi umożliwiającymi rozpoznanie bakterii i wstrzyknięcie materiału genetycznego do komórki gospodarza.
Bakteriofagi ze względu na charakter przebiegu ich cyklu życiowego można podzielić na:
- a) łagodne: tworzą formy profagów w cyklu lizogenicznym polegającym na wprowadzeniu genomu wirionu do komórki bakteryjnej, wbudowaniu go do DNA bakterii i replikowaniu zmienionego kodu genetycznego wraz z rozmnażaniem się bakterii. Proces ten nie niszczy komórek gospodarza. Jednak profag może w każdej chwili wejść w lityczny cykl rozwojowy poprzez dokonianie zmian w strukturze białek i kwasów nukleinowych żywiciela, doprowadzenie do uwolnienia profaga z genomu i namnażanie oraz składanie jego struktur.
- b) zjadliwe (wirulentne): proces rozmnażania (lityczny) odbywa się kosztem energii i składników komórki żywiciela po czym następuje liza (rozpad) komórki bakterii. Proces ten można podzielić na następujące etapy:
- • adsorpcja - rozpoznanie i przyłączenie bakteriofaga do komórki bakterii,
- • penetracja - przebicie błony komórkowej i wniknięcie genomu wiriona do wnętrza bakterii,
- • replikacja DNA - może być poprzedzona odwrotną transkrypcją RNA na DNA gospodarza, po czym następuje dalsze powielanie przepisanego genomu,
- • dojrzewanie i składanie zsyntetyzowanych cząstek wirusa,
- • uwalnianie wirusów doprowadzające do rozpadu komórki bakterii.
Zobacz inne artykuły: | |
• Wirusy - wiadomości wstępne • Ogólna budowa wirusów • Bakteriofagi • Wirusy zwierzęce (retrowirusy) • Wirusy roślinne i wiroidy • Priony Tagi: |